10 tips voor een goed cv; zo val je op bij een recruiter!

Publicatiedatum 21 februari 2021

10 tips voor een goed cv; zo val je op bij een recruiter!

Je Curriculum Vitae is het belangrijkste document tijdens het sollicitatieproces. Bij een gerichte sollicitatie kijkt een recruiter meestal eerst naar je cv en dan pas naar je sollicitatiebrief. Een goed verzorgd cv vergroot dus je kans op een betere baan! Hier tien tips van BaanBereik om tot een goed cv te komen.

  1. Welke onderdelen bevat een goed cv?

    Begin altijd met het noemen van je personalia (naam, adres, woonplaats, leeftijd etc) en een korte beschrijving van jezelf. Vermeld daarna je werkervaring die je tot nu toe hebt opgebouwd en je gevolgde opleidingen en cursussen. Voor de werkgever is jouw meest recente ervaring het meest relevant, kies dus voor omgekeerd chronologische volgorde:  begin met het noemen van je laatste functie of opleiding en werk terug naar het verleden.

  2. Schrijf in de eerste persoon enkelvoud

    Op een cv vertel je iets over jezelf, dat schrijf je dus altijd in de eerste persoon enkelvoud. Houd het persoonlijk en vermijd schrijven in de derde persoon.

  3. Eerst werkervaring of eerst opleidingen?

    Veel werkzoekenden vragen het zich af: noem je in je cv eerst je werkervaring of eerst je (behaalde) opleidingen?. Dit is erg afhankelijk van je carrière tot nu toe. Als je bijvoorbeeld net bent afgestudeerd en nog niet veel werkervaring hebt opgebouwd,  kun je het beste eerst je studies en opleidingen benoemen op je cv. Als je al langer werkzaam bent, dan kun je je cv baseren op je werkervaring. Indien je al veel verschillende functies hebt bekleed bij meerdere werkgevers, kun je ook kiezen voor een cv gevuld met vaardigheden. Het is aan jezelf welke vorm je kiest.

     Je benoemt:
    –  je gevolgde opleidingen (vanaf je middelbare school), met daarbij eventueel je vakkenpakketten, specialisaties en het onderwerp van je scriptie;

    – de werkervaring die je hebt, met per functie de naam van het bedrijf en de periode dat je er gewerkt hebt. Licht vervolgens je werkervaring toe met een inhoudelijk beschrijving van je taken    en resultaten.

  4. Stem je cv af op de vacature of de baan die je zoekt

    Gebruik nooit een standaard cv als je solliciteert op een functie. Zorg ervoor dat je je cv op iedere sollicitatie afstemt op de desbetreffende functie.  Leg dus bijvoorbeeld bij het beschrijven van je werkzaamheden en opleidingen de nadruk op de onderdelen die aansluiten op de baan waar je op solliciteert.
    Voor een open (online) sollicitatie of afspraak voor een kennismakingsgesprek heb je geen concrete vacature waar je jouw cv op af kunt stemmen. Lees dan verschillende vacatures van banen die je graag zou willen en gebruik termen en vaardigheden die daar in genoemd worden.

  5. Benoem je behaalde successen

    Vertel niet alleen waar je werkzaamheden uit bestonden bij je vorige werkgever, maar laat ook weten in hoeverre je daarin geslaagd bent. Werkte je bijvoorbeeld op de marketingafdeling? Vermeld dan dat je met jouw inzet de omzet hebt verhoogd en daarom hebt bijgedragen aan het behalen van de targets.

  6. Benoem je vaardigheden

    Jouw functietitels zeggen voor recruiters niet altijd genoeg over welke vaardigheden jij in die baan heb ingezet. Naast het benoemen van je functietitel, de naam van het bedrijf en je successen in de functie is het belangrijk om een omschrijving te geven van je functie, waar ook je vaardigheden duidelijk in naar voren komen. Als je als Commercieel Medewerker Buitendienst hebt gewerkt, ben je hoogstwaarschijnlijk klantvriendelijk, communicatief vaardig en kun je oplossingsgericht denken voor de klant. Op die manier laat je zien dat je de kwaliteiten bezit voor de baan waar je op solliciteert en zo kunnen recruiters je makkelijker vinden in de cv-database. Recruiters zoeken namelijk niet alleen op functietitel, maar filteren ook op vaardigheden die zij belangrijk vinden voor de openstaande functies.

  7. Gebruik gangbare functietitels

    Sommige bedrijven hebben zeer creatieve functietitels voor banen die doorgaan een wat saaiere naam hebben. Denk hierbij bijvoorbeeld aan “salestijger” of “social media koningin”. Vermijd dit soort benamingen in je cv en ga voor meer gangbare functietitels om duidelijkheid te creëren voor de recruiter. Dit vergroot je vindbaarheid in de cv-database en zo kom je sneller in aanmerking voor de functie waar jij naar op zoek bent!

  8. Stand out from the crowd!

    Recruiters krijgen elke dag stapels cv’s onder ogen. Zorg er dus voor dat die van jou opvalt! Besteed dus aandacht aan de opmaak van je cv of voeg eventueel een link toe naar een eigen website of portfolio waar jouw kwaliteiten in naar voren komen. Ook is het slim om een linkje naar je persoonlijke LinkedIn pagina toe te voegen.

  9. Lengte cv

    Er bestaat geen vastgestelde lengte voor een goed en helder cv, maar bedenk je wel dat recruiters veel cv’s binnen krijgen en niet van iedereen alle pagina’s aandachtig doorlezen. Duidelijk maar bondig is het beste, probeer het op maximaal drie A4’tjes te houden.

  10. Laat je cv nalezen door iemand

    Iedereen maakt wel eens een spel- of typefoutje, maar dit staat erg slordig in je cv. Het is dan ook voor veel recruiters een reden om iemand niet uit te nodigen voor een kennismakingsgesprek. Het is dus slim om je cv altijd door iemand na te lezen op eventuele slordigheidsfoutjes en tekortkomingen.

Kennismakingsgesprek aanvragen

Ben jij opzoek naar een nieuwe uitdaging? Tijdens een kennismakingsgesprek komen we graag te weten wat jouw achtergrond is qua kennis en opleiding, maar zeker ook wat je graag wilt en wat je zoekt. Zodoende kunnen we in korte tijd banen voorstellen die bij jou passen. Kom je snel langs?

Job Alert

Ontvang de laatste vacatures in jouw vakgebied direct in je mailbox.

Laatste Nieuws

WK Bierpong tijdens Kermis Wognum

Publicatiedatum 8 mei 2024
Dit jaar kwam Luke met een super leuk verzoek bij mij’ aldus Mona! Al enige jaren sponsoren wij als BaanBereik de Wognumse kermis, dit jaar ook weer met paard, tonnen en statafels. Maar dit jaar kwam er een leuke vraag van Luke bij. Lees het verhaal van Luke hier.
Lees meer

Twisk Outdoor op vrijdag 26 juli

Publicatiedatum 7 mei 2024
Twisk Outdoor, het dorpsfeest waar je bij moet zijn, reserveer daarom vrijdag 26 juli in je agenda! Van 19:00 tot 01:30 wordt op de heilige grond van Twisk een onvergetelijke avond vol muziek geboren, haal je dansschoenen uit het vet en zorg dat je erbij ben!
Lees meer

Padelliefhebbers opgelet: BaanBereik is hoofdsponsor van Padel Kings Open in Hoorn!

Publicatiedatum 2 mei 2024
Padelliefhebbers, het is tijd om het van de daken te schreeuwen! BaanBereik is verheugd om aan te kondigen dat we de trotse hoofdsponsor zijn van Padel Kings Open, dat plaatsvindt van 27 mei tot en met 2 juni.
Lees meer