5 tips voor een sollicitatiegesprek

Publicatiedatum 6 maart 2023

Het sollicitatiegesprek is een belangrijke stap op weg naar het verkrijgen van een nieuwe baan. Dit kan een spannende ervaring zijn en om je zenuwen wat te kalmeren, heeft het commerciële team van BaanBereik de beste tips verzameld voor het voeren van een succesvol sollicitatiegesprek. Zo ga je zeker slagen.


1) Verzamel vooraf informatie over het bedrijf

Door alvast onderzoek te doen naar het bedrijf, weet je wat het bedrijf bied en sta je niet voor onverwachte vragen en verassingen. Bezoek de website en check de social media kanalen. Stel aan jezelf vragen zoals:

 • Waarom wil ik werken bij dit bedrijf?
 • Voldoe ik aan de eisen op de vacature
 • Wat zou ik veranderen als ik de functie had?

Als je goed voorbereid bent maak je automatisch een betere indruk naar het bedrijf toe. Je antwoord makkelijker en komt hierdoor beter over.

 

2) Onderzoek de bedrijfscultuur en pas je kleding daarop aan

Bekijk bij het bedrijf waar je een gesprek gaat hebben wat voor bedrijfscultuur er heerst. Informeel, formeel of toch semi- formeel? Vaak is semi-formeel de veiligste keuze, maar als je gaat solliciteren bij bijvoorbeeld een bank of advocatenbureau zal dit vaak niet zo netjes overkomen. Daarom is het belangrijk om te kijken naar wat het bedrijf intern uitstraalt, bekijk foto’s van het bedrijf om een goed beeld voor jezelf te schetsen. Bovendien scoor je zo pluspunten want je bent in lijn met het personeel van het bedrijf.

 

3) Bereid je voor op veel gestelde vragen

Op sollicitatie gesprekken worden vaak veel vragen gesteld over jezelf, je cv maar ook vaak over de toekomst en worden er situaties voor geschetst. Een paar voorbeelden zijn:

 • Waar zie je jezelf over 5 jaar?
 • Hoe zou je deze specifieke situatie aanpakken (bijvoorbeeld een klant die boos is of een project dat niet op tijd af is)?
 • Waarom ben je geschikt voor deze functie?
 • Wat voor persoon ben jij op de werkvloer?
 • Wat verwacht je van deze baan?

Dit soort vragen worden vaak gevraagd. Bereid je hier dus goed op voor en neem ze alvast thuis door. Zo wordt je niet overvallen op het moment zelf en beantwoord je goed de vragen.

 

4) Ontdek wat jouw goede en slechte eigenschappen zijn

Het is vaak lastig om zelf je goede en slechte eigenschappen te omschrijven. Toch wordt dit vaak gevraagd op sollicitatie gesprekken. Als je het zelf niet lukt om tot eigenschappen te komen vraag dan familie, vrienden of kennissen om je heen wat zij goede en slechte eigenschappen van jou vinden. Weet je de eigenschappen? Zorg er dan voor dat je deze goed kunt onderbouwen.

 

5) Zorg je dat geen vragen meer hebt als je de deur uitloopt

Om er zeker van te zijn dat je alle informatie hebt verkregen die je nodig had, is het van belang om aan het einde van het gesprek gerichte vragen te stellen. Bereid deze vragen vooraf goed voor, zodat je altijd iets te vragen hebt wanneer het gesprek is afgelopen. Hieronder staan enkele voorbeelden van vragen die je zou kunnen stellen:

 • Wat zijn belangrijke taken en verantwoordelijkheden die deze functie heeft?
 • In wat voor team kom ik te werken?
 • Wat is het salaristermijn?
 • Hoe wordt er geluncht en is deze betaald?
 • Hoe ziet een typische werkdag eruit?
 • Wat is de volgende stap in het sollicitatie gesprek?

Zorg dat je de vragen aanpast op de functie waarop jij solliciteert. Als je vragen stelt kom je vaak gemotiveerd en geïnteresseerd over.

Als laatste is het cruciaal om authentiek te blijven en jezelf te zijn tijdens het sollicitatiegesprek. Het is immers essentieel dat jij je straks op je gemak voelt door te zijn wie jij bent. Wij wensen je veel succes bij het sollicitatiegesprek.

Job Alert

Ontvang de laatste vacatures in jouw vakgebied direct in je mailbox.

Laatste Nieuws

Wij zijn er klaar voor: Het Westfries Ondernemersgala

Publicatiedatum 22 mei 2024
Het Westfries Ondernemersgala 2024, op dinsdag 28 mei 2024 in Schouwburg Het Park, wordt een bijzondere avond. Als partner van het Westfries Ondernemersgala hebben wij een interessant artikel mogen schrijven over onze visie op innovatie en vernieuwing in de glossy van het gala. Benieuwd naar ons artikel? Lees dan snel verder!
Lees meer

Welkom Mayra!

Publicatiedatum 21 mei 2024
Welkom Mayra! Mayra start op 24 juni als marketing- en communicatiemedewerker bij BaanBereik. We zijn ontzettend blij dat je ons team komt versterken! Wil je meer weten over Mayra? Lees dan snel verder!
Lees meer

Op zoek naar een baan in Heerhugowaard? Ontdek de nieuwste vacatures bij BaanBereik!

Publicatiedatum 16 mei 2024
Op zoek naar een baan in Heerhugowaard? Ontdek de nieuwste vacatures bij BaanBereik en laat ons ervaren team je begeleiden naar de perfecte match! Met onze persoonlijke aanpak en maatwerk vinden we de baan die echt bij jou past. Solliciteer vandaag nog en start jouw nieuwe carrière in het hart van Heerhugowaard!
Lees meer