5 tips voor een sollicitatiegesprek

Publicatiedatum 6 maart 2023

Het sollicitatiegesprek is een belangrijke stap op weg naar het verkrijgen van een nieuwe baan. Dit kan een spannende ervaring zijn en om je zenuwen wat te kalmeren, heeft het commerciële team van BaanBereik de beste tips verzameld voor het voeren van een succesvol sollicitatiegesprek. Zo ga je zeker slagen.


1) Verzamel vooraf informatie over het bedrijf

Door alvast onderzoek te doen naar het bedrijf, weet je wat het bedrijf bied en sta je niet voor onverwachte vragen en verassingen. Bezoek de website en check de social media kanalen. Stel aan jezelf vragen zoals:

  • Waarom wil ik werken bij dit bedrijf?
  • Voldoe ik aan de eisen op de vacature
  • Wat zou ik veranderen als ik de functie had?

Als je goed voorbereid bent maak je automatisch een betere indruk naar het bedrijf toe. Je antwoord makkelijker en komt hierdoor beter over.

 

2) Onderzoek de bedrijfscultuur en pas je kleding daarop aan

Bekijk bij het bedrijf waar je een gesprek gaat hebben wat voor bedrijfscultuur er heerst. Informeel, formeel of toch semi- formeel? Vaak is semi-formeel de veiligste keuze, maar als je gaat solliciteren bij bijvoorbeeld een bank of advocatenbureau zal dit vaak niet zo netjes overkomen. Daarom is het belangrijk om te kijken naar wat het bedrijf intern uitstraalt, bekijk foto’s van het bedrijf om een goed beeld voor jezelf te schetsen. Bovendien scoor je zo pluspunten want je bent in lijn met het personeel van het bedrijf.

 

3) Bereid je voor op veel gestelde vragen

Op sollicitatie gesprekken worden vaak veel vragen gesteld over jezelf, je cv maar ook vaak over de toekomst en worden er situaties voor geschetst. Een paar voorbeelden zijn:

  • Waar zie je jezelf over 5 jaar?
  • Hoe zou je deze specifieke situatie aanpakken (bijvoorbeeld een klant die boos is of een project dat niet op tijd af is)?
  • Waarom ben je geschikt voor deze functie?
  • Wat voor persoon ben jij op de werkvloer?
  • Wat verwacht je van deze baan?

Dit soort vragen worden vaak gevraagd. Bereid je hier dus goed op voor en neem ze alvast thuis door. Zo wordt je niet overvallen op het moment zelf en beantwoord je goed de vragen.

 

4) Ontdek wat jouw goede en slechte eigenschappen zijn

Het is vaak lastig om zelf je goede en slechte eigenschappen te omschrijven. Toch wordt dit vaak gevraagd op sollicitatie gesprekken. Als je het zelf niet lukt om tot eigenschappen te komen vraag dan familie, vrienden of kennissen om je heen wat zij goede en slechte eigenschappen van jou vinden. Weet je de eigenschappen? Zorg er dan voor dat je deze goed kunt onderbouwen.

 

5) Zorg je dat geen vragen meer hebt als je de deur uitloopt

Om er zeker van te zijn dat je alle informatie hebt verkregen die je nodig had, is het van belang om aan het einde van het gesprek gerichte vragen te stellen. Bereid deze vragen vooraf goed voor, zodat je altijd iets te vragen hebt wanneer het gesprek is afgelopen. Hieronder staan enkele voorbeelden van vragen die je zou kunnen stellen:

  • Wat zijn belangrijke taken en verantwoordelijkheden die deze functie heeft?
  • In wat voor team kom ik te werken?
  • Wat is het salaristermijn?
  • Hoe wordt er geluncht en is deze betaald?
  • Hoe ziet een typische werkdag eruit?
  • Wat is de volgende stap in het sollicitatie gesprek?

Zorg dat je de vragen aanpast op de functie waarop jij solliciteert. Als je vragen stelt kom je vaak gemotiveerd en geïnteresseerd over.

Als laatste is het cruciaal om authentiek te blijven en jezelf te zijn tijdens het sollicitatiegesprek. Het is immers essentieel dat jij je straks op je gemak voelt door te zijn wie jij bent. Wij wensen je veel succes bij het sollicitatiegesprek.

Job Alert

Ontvang de laatste vacatures in jouw vakgebied direct in je mailbox.

Laatste Nieuws

Het succesverhaal van Eline

Publicatiedatum 23 april 2024
Vorig jaar was Eline op zoek naar een leuke baan in de evenementenwereld en ontdekte zij BaanBereik. Met een scherp oog voor kansen vond ze een verleidelijke vacature. Haar eerste avontuur vond plaats tijdens het festival Live in Hoorn. Benieuwd naar haar hele verhaal? Lees snel verder!
Lees meer

Hoe gaat het nu met Marissa?

Publicatiedatum 17 april 2024
Marissa is begonnen met haar stage bij BaanBereik als Office Assistent. Nu is Marissa alweer een paar maanden aan het werk. Benieuwd hoe het met haar gaat? Lees dan snel verder!
Lees meer

Interview met Esther (Styling by Esther)

Publicatiedatum 10 april 2024
Ontdek hoe Esther, met steun van BaanBereik, haar eigen bedrijf 'Styling by Esther' opzette, geïnspireerd door haar passie voor interieurdecoratie. Een verhaal van doorzettingsvermogen en inspiratie dat vrouwen aanmoedigt om hun dromen na te jagen.
Lees meer