8 tips om succesvol zzp’er te worden – ZzpBereik – BaanBereik

Publicatiedatum 13 februari 2019

In deze blog zullen tips en trucs worden benoemd die je helpen om als zzp’er aan de slag te gaan. Graag delen we 8 praktische tips om je op weg te helpen.

 

1. Benoem de gaten in je deskundigheid

Natuurlijk ben je goed in je vakgebied, anders maak je natuurlijk niet de stap om voor jezelf te starten. Als zzp’er werk je echter vaak alleen en heb je niet de back-up van eventuele collega’s of een organisatie achter je. Weet dus goed waar jouw “gaten” zitten en probeer die op te vullen door bijvoorbeeld cursussen of opleidingen te volgen. BaanBereik biedt ook cursussen aan, zo blijf je te alle tijden up-to-date van de laatste technieken of trends in de markt.  Daarnaast kun je er voor zorgen dat je altijd een netwerk hebt van andere zzp’ers die deze gaten voor je op kunnen vullen.

2. Zorg voor een prettige werkomgeving

Ze bestaan écht: de zzp’ers die tussen de was of aan de keukentafel dagelijks hun werkzaamheden uitvoeren. Soms noodgedwongen, maar vaak uit gemakzucht. Probeer voor jezelf daarom een inspirerende werkomgeving te creëren. Het liefst op een vaste, rustige plek (in huis).  Tegenwoordig zijn er ook tal van zzp flexplekken waar je met collega-zzp’ers kunt samenwerken.

3. Focus op de voordelen, maar sluit je ogen niet voor de nadelen

Ik weet het: het is leuk, uitdagend en een verrijking om als zzp’er te starten. Wees je echter ook bewust van de nadelen en keerzijde. En zorg dat je hier tegen bestand bent. Zowel emotioneel als materieel!

 4. Zorg voor een financiële buffer

Het komt vaak voor dat een zzp’er een ijzersterk commercieel concept bezit, maar vervolgens in problemen komt doordat hij te weinig geld heeft. Dit breekt je direct op als je bijvoorbeeld ziek bent, even zonder opdrachten zit of als je opdrachtgever niet betaald. Gok er dan ook niet op dat dit jou niet zal overkomen!

5. Pas je uitgavenpatroon aan

Er zijn maar weinig zzp’ers die vanaf dag 1 een substantieel inkomen hebben. Probeer daarom je uitgavenpatroon en levensstijl aan te passen. Kijk kritisch naar je luxe-uitgaven en bezuinig hierop, indien nodig.

6. Betrek je thuisfront in je zzp plannen

Zorg te allen tijden dat je partner en eventuele kinderen achter je zzp plannen staan. Het is prettig om begrip en medewerking te hebben als je een keer een weekend moet doorwerken. Of als het uitje naar het pretpark even niet door kan gaan. Ook kan je partner als kritische sparringspartner fungeren voor je (nieuwe) ideeën.

7. Plan tijd in voor de bedrijfsvoering

Naast je declarabele uren zul je ook tijd moeten besteden aan administratie, het maken van offertes en de debiteurenbeheer. Zeker zal dit meer tijd gaan kosten dan je denkt. Hoe meer je dit voorbereidt, hoe meer tijd je in je onderneming zelf kunt steken. Laat je dus niet gaandeweg verrassen door een BTW aangifte, jaarrekening of eventuele andere zaken.

8. Hou je werkuren in de greep

Als je veel thuis werkt, is de drempel laag om na een ’normale’ werkdag nog wat extra uren door te werken. Hier is niets mis mee, maak hier echter geen gewoonte van. Probeer ook voldoende pauze en rust in te plannen.

Job Alert

Ontvang de laatste vacatures in jouw vakgebied direct in je mailbox.

Laatste Nieuws

Terugblik op de BaanBereik Zomerborrel 2024

Publicatiedatum 8 juli 2024
De BaanBereik Zomerborrel was een groot succes. Wij kijken terug op een geslaagde dag. Lees onze ervaring en bekijk de foto's.
Lees meer

Beleef de zomer: werk op festivals met BaanBereik!

Publicatiedatum 5 juli 2024
De sfeer van de zomer proeven en geld verdienen op de leukste festivals? Bij ons kan het! Lees meer over flexibel werk, gezellige teams en een onvergetelijke ervaring. We delen het succesverhaal van Carly, die al jaren op verschillende evenementen en festivals voor ons werkt.
Lees meer

BaanBereik is trotse partner van Hoorn Zingt Hollands

Publicatiedatum 24 juni 2024
BaanBereik is trotse partner van Hoorn Zingt Hollands.
Lees meer