Arbeidsmarkt

8 tips om succesvol zzp’er te worden – ZzpBereik – BaanBereik

Publicatiedatum 13 februari 2019

In deze blog zullen tips en trucs worden benoemd die je helpen om als zzp’er aan de slag te gaan. Graag delen we 8 praktische tips om je op weg te helpen.

 

1. Benoem de gaten in je deskundigheid

Natuurlijk ben je goed in je vakgebied, anders maak je natuurlijk niet de stap om voor jezelf te starten. Als zzp’er werk je echter vaak alleen en heb je niet de back-up van eventuele collega’s of een organisatie achter je. Weet dus goed waar jouw “gaten” zitten en probeer die op te vullen door bijvoorbeeld cursussen of opleidingen te volgen. BaanBereik biedt ook cursussen aan, zo blijf je te alle tijden up-to-date van de laatste technieken of trends in de markt.  Daarnaast kun je er voor zorgen dat je altijd een netwerk hebt van andere zzp’ers die deze gaten voor je op kunnen vullen.

2. Zorg voor een prettige werkomgeving

Ze bestaan écht: de zzp’ers die tussen de was of aan de keukentafel dagelijks hun werkzaamheden uitvoeren. Soms noodgedwongen, maar vaak uit gemakzucht. Probeer voor jezelf daarom een inspirerende werkomgeving te creëren. Het liefst op een vaste, rustige plek (in huis).  Tegenwoordig zijn er ook tal van zzp flexplekken waar je met collega-zzp’ers kunt samenwerken.

3. Focus op de voordelen, maar sluit je ogen niet voor de nadelen

Ik weet het: het is leuk, uitdagend en een verrijking om als zzp’er te starten. Wees je echter ook bewust van de nadelen en keerzijde. En zorg dat je hier tegen bestand bent. Zowel emotioneel als materieel!

 4. Zorg voor een financiële buffer

Het komt vaak voor dat een zzp’er een ijzersterk commercieel concept bezit, maar vervolgens in problemen komt doordat hij te weinig geld heeft. Dit breekt je direct op als je bijvoorbeeld ziek bent, even zonder opdrachten zit of als je opdrachtgever niet betaald. Gok er dan ook niet op dat dit jou niet zal overkomen!

5. Pas je uitgavenpatroon aan

Er zijn maar weinig zzp’ers die vanaf dag 1 een substantieel inkomen hebben. Probeer daarom je uitgavenpatroon en levensstijl aan te passen. Kijk kritisch naar je luxe-uitgaven en bezuinig hierop, indien nodig.

6. Betrek je thuisfront in je zzp plannen

Zorg te allen tijden dat je partner en eventuele kinderen achter je zzp plannen staan. Het is prettig om begrip en medewerking te hebben als je een keer een weekend moet doorwerken. Of als het uitje naar het pretpark even niet door kan gaan. Ook kan je partner als kritische sparringspartner fungeren voor je (nieuwe) ideeën.

7. Plan tijd in voor de bedrijfsvoering

Naast je declarabele uren zul je ook tijd moeten besteden aan administratie, het maken van offertes en de debiteurenbeheer. Zeker zal dit meer tijd gaan kosten dan je denkt. Hoe meer je dit voorbereidt, hoe meer tijd je in je onderneming zelf kunt steken. Laat je dus niet gaandeweg verrassen door een BTW aangifte, jaarrekening of eventuele andere zaken.

8. Hou je werkuren in de greep

Als je veel thuis werkt, is de drempel laag om na een ’normale’ werkdag nog wat extra uren door te werken. Hier is niets mis mee, maak hier echter geen gewoonte van. Probeer ook voldoende pauze en rust in te plannen.

Job Alert

Ontvang de laatste vacatures in jouw vakgebied direct in je mailbox.

Laatste Nieuws

Nationale Check Je Wachtwoorden Dag

Publicatiedatum 24 november 2022
Heb jij er wel eens van gehoord? Sinds enkele jaren bestaat de check je wachtwoorden dag. Deze dag staat in het teken van jouw wachtwoorden en hoe makkelijk deze zijn te raden.
Lees meer

Week van de Werkstress - Dit kun je doen

Publicatiedatum 18 november 2022
Deze week is het de Week van de Werkstress. Heb jij deze week ook stress ervaren? Je bent lang niet de enige. Stress is namelijk beroepsziekte nummer één. In deze week willen wij benadrukken dat je altijd bij ons terecht kunt als je ergens tegen aan loopt. Werk hoeft niet stressvol te zijn.
Lees meer

Gaan met die Baan(aan)

Publicatiedatum 8 november 2022
Lees meer