8 tips om succesvol zzp’er te worden – ZzpBereik – BaanBereik

Publicatiedatum 13 februari 2019

In deze blog zullen tips en trucs worden benoemd die je helpen om als zzp’er aan de slag te gaan. Graag delen we 8 praktische tips om je op weg te helpen.

 

1. Benoem de gaten in je deskundigheid

Natuurlijk ben je goed in je vakgebied, anders maak je natuurlijk niet de stap om voor jezelf te starten. Als zzp’er werk je echter vaak alleen en heb je niet de back-up van eventuele collega’s of een organisatie achter je. Weet dus goed waar jouw “gaten” zitten en probeer die op te vullen door bijvoorbeeld cursussen of opleidingen te volgen. BaanBereik biedt ook cursussen aan, zo blijf je te alle tijden up-to-date van de laatste technieken of trends in de markt.  Daarnaast kun je er voor zorgen dat je altijd een netwerk hebt van andere zzp’ers die deze gaten voor je op kunnen vullen.

2. Zorg voor een prettige werkomgeving

Ze bestaan écht: de zzp’ers die tussen de was of aan de keukentafel dagelijks hun werkzaamheden uitvoeren. Soms noodgedwongen, maar vaak uit gemakzucht. Probeer voor jezelf daarom een inspirerende werkomgeving te creëren. Het liefst op een vaste, rustige plek (in huis).  Tegenwoordig zijn er ook tal van zzp flexplekken waar je met collega-zzp’ers kunt samenwerken.

3. Focus op de voordelen, maar sluit je ogen niet voor de nadelen

Ik weet het: het is leuk, uitdagend en een verrijking om als zzp’er te starten. Wees je echter ook bewust van de nadelen en keerzijde. En zorg dat je hier tegen bestand bent. Zowel emotioneel als materieel!

 4. Zorg voor een financiële buffer

Het komt vaak voor dat een zzp’er een ijzersterk commercieel concept bezit, maar vervolgens in problemen komt doordat hij te weinig geld heeft. Dit breekt je direct op als je bijvoorbeeld ziek bent, even zonder opdrachten zit of als je opdrachtgever niet betaald. Gok er dan ook niet op dat dit jou niet zal overkomen!

5. Pas je uitgavenpatroon aan

Er zijn maar weinig zzp’ers die vanaf dag 1 een substantieel inkomen hebben. Probeer daarom je uitgavenpatroon en levensstijl aan te passen. Kijk kritisch naar je luxe-uitgaven en bezuinig hierop, indien nodig.

6. Betrek je thuisfront in je zzp plannen

Zorg te allen tijden dat je partner en eventuele kinderen achter je zzp plannen staan. Het is prettig om begrip en medewerking te hebben als je een keer een weekend moet doorwerken. Of als het uitje naar het pretpark even niet door kan gaan. Ook kan je partner als kritische sparringspartner fungeren voor je (nieuwe) ideeën.

7. Plan tijd in voor de bedrijfsvoering

Naast je declarabele uren zul je ook tijd moeten besteden aan administratie, het maken van offertes en de debiteurenbeheer. Zeker zal dit meer tijd gaan kosten dan je denkt. Hoe meer je dit voorbereidt, hoe meer tijd je in je onderneming zelf kunt steken. Laat je dus niet gaandeweg verrassen door een BTW aangifte, jaarrekening of eventuele andere zaken.

8. Hou je werkuren in de greep

Als je veel thuis werkt, is de drempel laag om na een ’normale’ werkdag nog wat extra uren door te werken. Hier is niets mis mee, maak hier echter geen gewoonte van. Probeer ook voldoende pauze en rust in te plannen.

Win te gekke prijzen!

BaanBereik bestaat alweer 12,5 jaar. Wil je kans maken op te gekke prijzen?

Job Alert

Ontvang de laatste vacatures in jouw vakgebied direct in je mailbox.

Laatste Nieuws

Interview met Lex Boekweit van Unit Catering

Publicatiedatum 1 maart 2024
Ongeveer 15 jaar geleden kwam Lex voor het eerst in aanraking met BaanBereik, en nu, anderhalf decennium later, bloeit de samenwerking nog steeds waardevol en succesvol. Lex licht toe: "Voor ons intensieve project in Keukenhof hebben we de juiste mensen nodig, en BaanBereik heeft die precies voor ons weten te vinden." Nieuwsgierig naar het volledige interview? Lees snel verder!
Lees meer

Kom Binnen Bij Bedrijven Dagen– BaanBereik

Publicatiedatum 28 februari 2024
Hoewel onze deuren altijd openstaan, benadrukken we dit extra tijdens de Kom Binnen Bij Bedrijven Dagen in de week van 18 tot 22 maart. Dit is een open bedrijvenweek om inwoners kennis te laten maken met Westfriese ondernemingen. Want persoonlijk contact werkt altijd nog het beste! Meld je aan en kom bij ons binnen.
Lees meer

Interview met Mark Vijn, producent van de musical 'Je, Anne'

Publicatiedatum 23 februari 2024
Wat een eer! Dit jaar maakt Mark Vijn van MarkVijn Theaterproducties voor het eerst deel uit van het bestuur van het WestFries Ondernemersgala. Als producent voegt hij met zijn creativiteit een prachtige dimensie toe. Maandag gaat de voorstelling 'Je, Anne' in première, en dat gaat kippenvelmomenten opleveren. Benieuwd naar zijn verhaal over de musical en zijn succes? Lees dan snel verder!
Lees meer