Arbeidsmarkt

Hoe zorg jij ervoor dat je een goede eerste indruk maakt?

Publicatiedatum 20 augustus 2019

Hoe zorg jij ervoor dat je een goede eerste indruk maakt? 

Een goede eerste indruk maken. Dat klinkt gemakkelijk, maar dit blijkt in de praktijk toch vaak lastiger dan het lijkt. Vaak hoor je in je omgeving dat het tijdens een sollicitatiegesprek essentieel is om een goede eerste indruk te maken. Dit omdat het maar in één keer goed kan gaan. Iedereen wil uiteraard een goede eerste indruk maken en met een fijn gevoel naar huis vertrekken, maar dit lukt helaas niet altijd. Daarom zullen wij jou vertellen hoe jij ervoor zorgt dat je altijd een goede eerste indruk achter kan laten. Op naar die nieuwe job!

1. Wie ga je ontmoeten?

Als het om eerste indrukken gaat, is er natuurlijk wel een duidelijk verschil tussen de eerste ontmoeting met je schoonfamilie en met je eventuele nieuwe werkgever. Tijdens je eerste ontmoeting met je nieuwe baas wil je uiteraard laten zien hoe jij persoonlijk bent, maar je wilt niet direct een nonchalante en informele houding aannemen. Balans is hierin essentieel. Op het moment dat je het pand binnen loopt, kun je vrijwel direct de werksfeer en de bedrijfscultuur voelen. In de voorbereiding op je eerste (sollicitatie)gesprek kun je je alvast verdiepen in de sfeer en cultuur van de organisatie. Hoe? Breng eens een bezoek aan de website van het bedrijf en speur de sociale mediapagina’s eens af. Zo zul je zien dat je, ondanks dat je er misschien nog nooit bent geweest, al een redelijk duidelijk beeld kunt vormen van hoe het er bij het bedrijf aan toe gaat.

2. Wat vind je zelf belangrijk om uit te stralen?

Tip: Bedenk je eens wat je graag wil dat mensen zich zullen herinneren van de eerste ontmoeting met jou. Wil je namelijk jouw hands-on-mentaliteit belichten? Of wil je graag laten weten hoe goed je klantcontact is of hoe goed je in een team kunt werken? Als voorbereiding is het slim om hier eens over na te denken. Tijdens jouw sollicitatiegesprek zal een nieuwe werkgever hier namelijk altijd naar vragen. Sla de punten die je wilt benadrukken op in je hoofd, zodat je deze altijd paraat hebt wanneer er naar gevraagd zal worden.

3. Tip: Bereid je niet té goed voor, dit voorkomt onnodige stress

Natuurlijk begrijpen wij als geen ander dat je enorm gemotiveerd en gedreven om een perfecte eerste indruk te maken. Daarentegen is het belangrijk om je te realiseren dat spontaniteit minstens even zwaar weegt als een goede voorbereiding op je gesprek. Het beste van je zelf laten zien, is zo makkelijk nog niet in een kort gesprek. Toch is jezelf blijven erg belangrijk. Op die manier zullen je werkgever en je nieuwe collega’s snel door hebben of je in het team past en of je een waardevolle toevoeging zou kunnen zijn voor de organisatie. Besef je dat als het antwoord nee is, dat de beste conclusie is voor iedereen. Niemand past in ieder team, en dat moet je ook niet willen. Doe je dus nooit anders voor dan dat je eigenlijk bent en voer geen toneelstukje op. Alleen op die manier kom je uiteindelijk terecht in de omgeving die het beste bij jou en je ambities past.

Maar.. wat als je niet tevreden ben met de eerste indruk die je hebt achtergelaten..?

Het is volgens ons een misvatting dat je een eerste indruk maar een keer kunt maken. Meerdere factoren kunnen er voor hebben gezorgd dat, ondanks jouw voorbereiding, je niet het beste van jezelf hebt kunnen laten zien. Iedereen zit wel eens niet lekker in z’n vel of je kunt opeens dichtklappen van onverwachte vragen van je gesprekspartner. Laat je hierdoor niet uit het veld slaan, er zijn namelijk nog genoeg mogelijkheden om je eerste indruk meer dan goed te maken! Zo kun je bijvoorbeeld na een gesprek nog eens telefonisch contact opnemen of een e-mail sturen als bedankje voor het fijne gesprek. Op die manier laat je zien dat je dankbaar bent en zo laat je (toch) een goede, positieve indruk achter na je gesprek.

Kortom: Maak je niet druk. Een eerste indruk is uiteraard belangrijk, maar je leven hangt er niet vanaf!

Job Alert

Ontvang de laatste vacatures in jouw vakgebied direct in je mailbox.

Laatste Nieuws

Oekraïense vluchtelingen vinden dankzij BaanBereik passend werk in Nederland

Publicatiedatum 27 september 2022
Wat zijn wij trots op dit mooie artikel in het Noordhollands Dagblad.
Lees meer

Banendag Techniek

Publicatiedatum 27 september 2022
Werken in de Bouw of Techniek? Maak kennis met diverse bedrijven op de 𝗕𝗮𝗻𝗲𝗻𝗱𝗮𝗴 𝗧𝗲𝗰𝗵𝗻𝗶𝗲𝗸
Lees meer

De meest inspirerende ondernemers van NHN in 2022

Publicatiedatum 14 september 2022
Voor de NHN Business Awards gaan we voor 9e jaar op zoek naar inspirerende ondernemers in Noord-Holland boven het NoordZeekanaal. Op donderdag 27 oktober vindt de spannende finale plaats in de Cultuurkoepel in Heiloo.
Lees meer