Arbeidsmarkt

Leren naast een baan biedt carrièrekansen

Publicatiedatum 31 juli 2018

Tegenwoordig bestaan er verschillende mogelijkheden om te leren naast een baan. Wie belangstelling heeft, kan zelf aangeven of hij een opleiding wil volgen of een certificaat wil behalen. Het kan ook zijn dat de werkgever de werknemer vraagt een opleiding of cursus te volgen naast het werk. Dit vergroot carrièrekansen aanzienlijk.

Er bestaan diverse vormen van werken en leren, bijscholing of een leerwerktraject. Zo behoort onder meer een volledige opleiding tot de mogelijkheden. Het gaat dan om een studie in het hoger onderwijs die in voltijd of deeltijd kan worden gevolgd. Dan een duale studie, waarbij werken met een studie in het hoger beroepsonderwijs (HBO) wordt gecombineerd. Een duale studie is niet hetzelfde als een deeltijdstudie. Het verschil met een deeltijdopleiding is dat bij een duale studie in een relevante beroepsgroep moet worden gewerkt en er sprake is van begeleiding op het werk. De leerbaan is een combinatie van een opleiding in het middelbaar beroepsonderwijs (MBO) en een werkplek bij een erkend leerbedrijf. Verder zijn er ook de EVC procedure: kennis en vaardigheden omzetten in een certificaat en het volgen van een cursus, oftewel een korte opleiding naast het werk.

Aantrekkelijker

Het kabinet wil het MBO aantrekkelijker maken voor volwassenen. Bijvoorbeeld met een experiment waarbij studiepunten uitwisselbaar zijn tussen instellingen. De waarde van het diploma of certificaat is niet alleen afhankelijk van het niveau van de opleiding. De duur en de zwaarte spelen ook mee.
Als werknemers een opleiding willen volgen, is het verstandig dit met de werkgever te bespreken. Mogelijk is studieverlof of een bijdragen in de kosten bespreekbaar. Als er sprake is van een CAO dan kunnen daarin ook afspraken staan over een bijdrage in de kosten of een vergoeding. Daarnaast zijn er diverse regelingen om bijscholing te stimuleren. Sommige bedrijven en organisaties ontwikkelen samen met een onderwijsinstelling een opleiding op maat voor hun medewerkers. Voorbeelden van zulke bedrijfsscholen zijn het Schiphol College of de Electric Scooter Factory in Rotterdam

Win te gekke prijzen!

BaanBereik bestaat alweer 12,5 jaar. Wil je kans maken op te gekke prijzen?

Job Alert

Ontvang de laatste vacatures in jouw vakgebied direct in je mailbox.

Laatste Nieuws

De Week van het Werkgeluk

Publicatiedatum 28 september 2023
Laten we samen ontdekken wat deze week inhoudt en hoe je een gelukkiger werkleven kunt opbouwen, of je nu op zoek bent naar een nieuwe baan, kantoorwerk wilt, werk zoekt, vacatures bekijkt, solliciteert, je salaris wilt verbeteren of simpelweg meer werkplezier wilt ervaren.
Lees meer

10 effectieve tips voor het opstellen van een overtuigende motivatie- en sollicitatiebrief

Publicatiedatum 21 september 2023
Het schrijven van een goede motivatie- en sollicitatiebrief is cruciaal bij het vinden van jouw ideale baan. Deze 10 waardevolle tips, aangevuld met inspiratie vanuit je CV, zullen je helpen bij het creëren van een sollicitatie die de aandacht trekt en werkgevers aanspreekt.
Lees meer

Gefeliciteerd met je nieuwe baan, Abubacarr!

Publicatiedatum 21 september 2023
Ontdek het succesverhaal van Abubacarr: van zoektocht naar de ideale baan in de foodsector tot een getekend contract als Allround Monteur bij onze gewaardeerde opdrachtgever. Laat je inspireren en vind ook jouw perfecte carrière match met onze ondersteuning!
Lees meer