Arbeidsmarkt

Leren naast een baan biedt carrièrekansen

Publicatiedatum 31 juli 2018

Tegenwoordig bestaan er verschillende mogelijkheden om te leren naast een baan. Wie belangstelling heeft, kan zelf aangeven of hij een opleiding wil volgen of een certificaat wil behalen. Het kan ook zijn dat de werkgever de werknemer vraagt een opleiding of cursus te volgen naast het werk. Dit vergroot carrièrekansen aanzienlijk.

Er bestaan diverse vormen van werken en leren, bijscholing of een leerwerktraject. Zo behoort onder meer een volledige opleiding tot de mogelijkheden. Het gaat dan om een studie in het hoger onderwijs die in voltijd of deeltijd kan worden gevolgd. Dan een duale studie, waarbij werken met een studie in het hoger beroepsonderwijs (HBO) wordt gecombineerd. Een duale studie is niet hetzelfde als een deeltijdstudie. Het verschil met een deeltijdopleiding is dat bij een duale studie in een relevante beroepsgroep moet worden gewerkt en er sprake is van begeleiding op het werk. De leerbaan is een combinatie van een opleiding in het middelbaar beroepsonderwijs (MBO) en een werkplek bij een erkend leerbedrijf. Verder zijn er ook de EVC procedure: kennis en vaardigheden omzetten in een certificaat en het volgen van een cursus, oftewel een korte opleiding naast het werk.

Aantrekkelijker

Het kabinet wil het MBO aantrekkelijker maken voor volwassenen. Bijvoorbeeld met een experiment waarbij studiepunten uitwisselbaar zijn tussen instellingen. De waarde van het diploma of certificaat is niet alleen afhankelijk van het niveau van de opleiding. De duur en de zwaarte spelen ook mee.
Als werknemers een opleiding willen volgen, is het verstandig dit met de werkgever te bespreken. Mogelijk is studieverlof of een bijdragen in de kosten bespreekbaar. Als er sprake is van een CAO dan kunnen daarin ook afspraken staan over een bijdrage in de kosten of een vergoeding. Daarnaast zijn er diverse regelingen om bijscholing te stimuleren. Sommige bedrijven en organisaties ontwikkelen samen met een onderwijsinstelling een opleiding op maat voor hun medewerkers. Voorbeelden van zulke bedrijfsscholen zijn het Schiphol College of de Electric Scooter Factory in Rotterdam

Job Alert

Ontvang de laatste vacatures in jouw vakgebied direct in je mailbox.

Laatste Nieuws

5 tips voor een sollicitatiegesprek

Publicatiedatum 6 maart 2023
Ben jij opzoek naar een nieuwe baan, maar kun je wat hulp gebruiken met solliciteren? Speciaal voor jou hebben wij 5 handige tips verzameld om je goed voor te bereiden op een sollicitatiegesprek.
Lees meer

Welkom Nadine Boiten

Publicatiedatum 6 maart 2023
Vandaag mochten wij Nadine Boiten in ons team verwelkomen, Nadine gaat aan de slag als intercedente en marketing medewerkster. Wil jij meer over Nadine weten? Lees dan snel verder!
Lees meer

Kom Binnen Bij Bedrijven Dagen 2023

Publicatiedatum 22 februari 2023
Lees meer