Leren naast een baan biedt carrièrekansen

Publicatiedatum 31 juli 2018

Tegenwoordig bestaan er verschillende mogelijkheden om te leren naast een baan. Wie belangstelling heeft, kan zelf aangeven of hij een opleiding wil volgen of een certificaat wil behalen. Het kan ook zijn dat de werkgever de werknemer vraagt een opleiding of cursus te volgen naast het werk. Dit vergroot carrièrekansen aanzienlijk.

Er bestaan diverse vormen van werken en leren, bijscholing of een leerwerktraject. Zo behoort onder meer een volledige opleiding tot de mogelijkheden. Het gaat dan om een studie in het hoger onderwijs die in voltijd of deeltijd kan worden gevolgd. Dan een duale studie, waarbij werken met een studie in het hoger beroepsonderwijs (HBO) wordt gecombineerd. Een duale studie is niet hetzelfde als een deeltijdstudie. Het verschil met een deeltijdopleiding is dat bij een duale studie in een relevante beroepsgroep moet worden gewerkt en er sprake is van begeleiding op het werk. De leerbaan is een combinatie van een opleiding in het middelbaar beroepsonderwijs (MBO) en een werkplek bij een erkend leerbedrijf. Verder zijn er ook de EVC procedure: kennis en vaardigheden omzetten in een certificaat en het volgen van een cursus, oftewel een korte opleiding naast het werk.

Aantrekkelijker

Het kabinet wil het MBO aantrekkelijker maken voor volwassenen. Bijvoorbeeld met een experiment waarbij studiepunten uitwisselbaar zijn tussen instellingen. De waarde van het diploma of certificaat is niet alleen afhankelijk van het niveau van de opleiding. De duur en de zwaarte spelen ook mee.
Als werknemers een opleiding willen volgen, is het verstandig dit met de werkgever te bespreken. Mogelijk is studieverlof of een bijdragen in de kosten bespreekbaar. Als er sprake is van een CAO dan kunnen daarin ook afspraken staan over een bijdrage in de kosten of een vergoeding. Daarnaast zijn er diverse regelingen om bijscholing te stimuleren. Sommige bedrijven en organisaties ontwikkelen samen met een onderwijsinstelling een opleiding op maat voor hun medewerkers. Voorbeelden van zulke bedrijfsscholen zijn het Schiphol College of de Electric Scooter Factory in Rotterdam

Job Alert

Ontvang de laatste vacatures in jouw vakgebied direct in je mailbox.

Laatste Nieuws

Interview met Esther (Styling by Esther)

Publicatiedatum 10 april 2024
Ontdek hoe Esther, met steun van BaanBereik, haar eigen bedrijf 'Styling by Esther' opzette, geïnspireerd door haar passie voor interieurdecoratie. Een verhaal van doorzettingsvermogen en inspiratie dat vrouwen aanmoedigt om hun dromen na te jagen.
Lees meer

Opnieuw de NEN 4400-1 certificering behaald!

Publicatiedatum 8 april 2024
Wij zijn verheugd om aan te kondigen dat we opnieuw de NEN 4400-1 certificering hebben behaald! Deze certificering is een belangrijk keurmerk voor ondernemingen in de flexbranche en toont aan dat we voldoen aan de strenge eisen op het gebied van betrouwbaarheid, professionaliteit en financiële stabiliteit.
Lees meer

Welkom jongens!

Publicatiedatum 4 april 2024
Welkom jongens! Er zijn niet één, niet twee, maar maar liefst drie nieuwe stagiaires gestart op onze vestiging in Heerhugowaard. We zijn ontzettend blij met jullie en kijken uit naar een leuke en leerzame stageperiode. Benieuwd naar wie ze zijn? Lees snel verder!
Lees meer