Arbeidsmarkt

Leren naast een baan biedt carrièrekansen

Publicatiedatum 31 juli 2018

Tegenwoordig bestaan er verschillende mogelijkheden om te leren naast een baan. Wie belangstelling heeft, kan zelf aangeven of hij een opleiding wil volgen of een certificaat wil behalen. Het kan ook zijn dat de werkgever de werknemer vraagt een opleiding of cursus te volgen naast het werk. Dit vergroot carrièrekansen aanzienlijk.

Er bestaan diverse vormen van werken en leren, bijscholing of een leerwerktraject. Zo behoort onder meer een volledige opleiding tot de mogelijkheden. Het gaat dan om een studie in het hoger onderwijs die in voltijd of deeltijd kan worden gevolgd. Dan een duale studie, waarbij werken met een studie in het hoger beroepsonderwijs (HBO) wordt gecombineerd. Een duale studie is niet hetzelfde als een deeltijdstudie. Het verschil met een deeltijdopleiding is dat bij een duale studie in een relevante beroepsgroep moet worden gewerkt en er sprake is van begeleiding op het werk. De leerbaan is een combinatie van een opleiding in het middelbaar beroepsonderwijs (MBO) en een werkplek bij een erkend leerbedrijf. Verder zijn er ook de EVC procedure: kennis en vaardigheden omzetten in een certificaat en het volgen van een cursus, oftewel een korte opleiding naast het werk.

Aantrekkelijker

Het kabinet wil het MBO aantrekkelijker maken voor volwassenen. Bijvoorbeeld met een experiment waarbij studiepunten uitwisselbaar zijn tussen instellingen. De waarde van het diploma of certificaat is niet alleen afhankelijk van het niveau van de opleiding. De duur en de zwaarte spelen ook mee.
Als werknemers een opleiding willen volgen, is het verstandig dit met de werkgever te bespreken. Mogelijk is studieverlof of een bijdragen in de kosten bespreekbaar. Als er sprake is van een CAO dan kunnen daarin ook afspraken staan over een bijdrage in de kosten of een vergoeding. Daarnaast zijn er diverse regelingen om bijscholing te stimuleren. Sommige bedrijven en organisaties ontwikkelen samen met een onderwijsinstelling een opleiding op maat voor hun medewerkers. Voorbeelden van zulke bedrijfsscholen zijn het Schiphol College of de Electric Scooter Factory in Rotterdam

Job Alert

Ontvang de laatste vacatures in jouw vakgebied direct in je mailbox.

Laatste Nieuws

Nationale Check Je Wachtwoorden Dag

Publicatiedatum 24 november 2022
Heb jij er wel eens van gehoord? Sinds enkele jaren bestaat de check je wachtwoorden dag. Deze dag staat in het teken van jouw wachtwoorden en hoe makkelijk deze zijn te raden.
Lees meer

Week van de Werkstress - Dit kun je doen

Publicatiedatum 18 november 2022
Deze week is het de Week van de Werkstress. Heb jij deze week ook stress ervaren? Je bent lang niet de enige. Stress is namelijk beroepsziekte nummer één. In deze week willen wij benadrukken dat je altijd bij ons terecht kunt als je ergens tegen aan loopt. Werk hoeft niet stressvol te zijn.
Lees meer

Gaan met die Baan(aan)

Publicatiedatum 8 november 2022
Lees meer