Wat kunnen we verwachten van de arbeidsmarkt in 2017?

Publicatiedatum 29 december 2016

We kijken terug op een mooi en bewogen 2016. De economie is stabiel en groeit gestaag verder. Naast de groei in banen in de uitzendbranche dragen ook de groei in andere sectoren zoals de bouwnijverheid bij aan de banengroei.

Werkloosheid

De arbeidsmarkt is aan het herstellen, steeds meer mensen vinden werk. Sinds 2014 zijn er 225.00 banen bijgekomen en de werkloosheid daalde naar 5,8 procent. Steeds meer mensen boven de 45 jaar vinden een baan en het aantal jongeren met een baan is sinds de afgelopen 7 jaar nog nooit zo groot geweest. Maar de werkloosheid daalt nog steeds niet snel genoeg.

“Daarom heeft de aanpak van de werkloosheid, in het bijzonder de langdurige werkloosheid, nog steeds een hoge prioriteit.” – Koning Willem Alexander tijdens prinsjesdag.

Wat kunnen we verwachten?

Het UWV laat in zijn arbeidsmarktprognose zien dat er in 2017 een economische groei van 2% wordt verwacht, dat bedrijven meer gaan investeren, de consumentenbestedingen toenemen en dat de woningmarkt verder herstelt. De economische groei in Nederland herstelt zich, maar er zijn nog wel onzekerheden op internationaal niveau. De beroepsbevolking groeit jaarlijks met o,4% en het aantal banen groeit met 0,8% gemiddeld. Ondanks de onrustigheid rondom de Wet DBA wordt wel verwacht dat het aantal banen van zelfstandigen het hardst groeit.

Wet DBA

Zzp’ers en opdrachtgevers krijgen tot 1 januari 2018 geen boete of naheffing. In de tussenliggende periode gaat het kabinet onderzoeken of het arbeidsrecht herijkt moet worden.
Dit nieuws bracht de Belastingdienst in november naar buiten. Met dit uitstel wil de overheid de overgang voor zelfstandigen en opdrachtgevers vergemakkelijken. BaanBereik gaat in 2017 een coachende rol spelen voor onze zzp’ers en opdrachtgevers in de overgang naar de Wet DBA. Dit hebben wij afgelopen jaar ook gedaan met een tweetal bijeenkomsten.

Wat veranderd er in 2017 op de arbeidsmarkt

Alle wijzigingen voor de Wet werk en zekerheid zijn inmiddels doorgevoerd. Wil jij deze veranderingen nog even op een rij zien? Lees hier alles over de wijzigingen. Ruim 40% van de werknemers verwacht dat de arbeidsmarkt er in 2017 gunstiger uit gaat zien, aldus Intermediair. Naast flexibiliteit en technologie wordt ook duurzame inzetbaarheid belangrijker, denk hierbij aan het bieden van opleidingen zodat de werknemer flexibel mee kan groeien met het bedrijf. Dit vraagt wel om flexibiliteit van de werknemers, vertelt Prof. dr. Paul de Beer.

Uitzendbranche

De belangrijkste banenmotor in Nederland blijft nog steeds de uitzendbranche. Volgens het UWV is de uitzendbranche goed voor de helft van het aantal nieuwe banen in Nederland. Door de banengroei zijn er aan het eind van dit jaar iets meer dan 10 miljoen banen in Nederland en dit is mede te danken aan de opkomst van flexibel werk. Op dit moment zit er een grote groei in flexibiliteit, zo werken er veel mensen als zzp’er, uitzendkracht of payroller.

Job Alert

Ontvang de laatste vacatures in jouw vakgebied direct in je mailbox.

Laatste Nieuws

Interview met Esther (Styling by Esther)

Publicatiedatum 10 april 2024
Ontdek hoe Esther, met steun van BaanBereik, haar eigen bedrijf 'Styling by Esther' opzette, geïnspireerd door haar passie voor interieurdecoratie. Een verhaal van doorzettingsvermogen en inspiratie dat vrouwen aanmoedigt om hun dromen na te jagen.
Lees meer

Opnieuw de NEN 4400-1 certificering behaald!

Publicatiedatum 8 april 2024
Wij zijn verheugd om aan te kondigen dat we opnieuw de NEN 4400-1 certificering hebben behaald! Deze certificering is een belangrijk keurmerk voor ondernemingen in de flexbranche en toont aan dat we voldoen aan de strenge eisen op het gebied van betrouwbaarheid, professionaliteit en financiële stabiliteit.
Lees meer

Welkom jongens!

Publicatiedatum 4 april 2024
Welkom jongens! Er zijn niet één, niet twee, maar maar liefst drie nieuwe stagiaires gestart op onze vestiging in Heerhugowaard. We zijn ontzettend blij met jullie en kijken uit naar een leuke en leerzame stageperiode. Benieuwd naar wie ze zijn? Lees snel verder!
Lees meer