Arbeidsmarkt

Week van de Werkstress

Publicatiedatum 17 november 2020

Start met je eigen plan

Je hebt een aantal dagen hard gewerkt op kantoor en merkt dat je maar niet uitgerust bent. Heel herkenbaar voor veel kenniswerkers op kantoor. Werkstress op kantoor is helemaal geen probleem, als je maar weer de tijd neemt om tot rust te komen. Blijft de stress op kantoor maar voortduren, dan gaat je lijf protesteren. Het liefste wil je die werkstress verminderen.

Wat is stress?

Stress ontstaat wanneer de druk zo hoog is, dat de grens van het persoonlijk aanpassingsvermogen wordt overschreden. Niet alle stress is negatief. Een bepaalde mate van stress kan zelfs zorgen voor betere prestaties. Maar als de spanning te groot wordt, kunnen onze prestaties eronder lijden. Op de lange termijn kan die spanning zelfs serieuze gevolgen hebben voor ons functioneren en onze gezondheid. U kunt stress zien als een belangrijk signaal.

De Week van de Werkstress

Het doel is om zoveel mogelijk werkende Nederlanders te laten inzien dat werkstress te voorkomen is. Door te zorgen voor voldoende plezier op de werkvloer, ruimte voor ontwikkeling en/of genoeg uitdagingen in het werk.

Tips tegen werkstress

1. Start met je eigen plan; het is belangrijk om je dag goed te beginnen, start daarom eerst met het openen van je agenda en daarna pas je e-mail. Wat heb je allemaal voor afspraken. Daarna kijk je welke zaken gisteren nog zijn blijven liggen. Maak je geen plan voor jezelf, dan kom je in het plan van iemand anders terecht.

2. Respecteer je pauzes; ook al heb je het druk, neem even een pauze om te lunchen. Doe dat niet op je werkplek maar ga naar de kantine of naar buiten.

3. Schone en verzorgde werkomgeving; zorg dat al je werk een plek krijgt in een archief of in een “onderhanden werk” map. Noteer op je todo-lijstje waar je de stukken voor de betreffende taak hebt gearchiveerd.

4. Zeg eens vaker ‘nee’; ben jij die behulpzame collega of die specialist die alles weet? Je vindt het prettig om anderen te helpen. Maar tegen welke prijs? Als je aan het einde van de dag pas aan je eigen werk toekomt geeft dat weer extra werkstress. Zeg dus eens vaker ‘nee’.

5. Plan je agenda niet te vol; een belangrijk doel van een planning is om overzicht te verkrijgen en daarmee de rust in je hoofd en je zelfvertrouwen te vergroten. Bovendien kan een planning je helpen bij uitstelgedrag of in geval van problemen met discipline en concentratie.

Ben jij gelukkig op je werk? Of ben je op zoek naar een (nieuwe) uitdaging? Maak digitaal kennis met BaanBereik, zodoende kunnen we in korte tijd banen voorstellen die bij jou passen. Vraag online een Kennismakingsgesprek aan. Klik hier. 

 

Job Alert

Ontvang de laatste vacatures in jouw vakgebied direct in je mailbox.

Laatste Nieuws

Inschrijving open dag

Publicatiedatum 24 mei 2023
Ontdek de betoverende wereld van superjachten en innovatieve 3D-engineeringtools op de open dag!
Lees meer

Onze nieuwe stagiairs in Heerhugowaard

Publicatiedatum 8 mei 2023
Wij verwelkomen vandaag 2 nieuwe stagiairs in ons team in Heerhugowaard! Ben jij benieuwd wie ze zijn? Lees dan snel verder.
Lees meer

Onze nieuwe stagiairs in Zwaag

Publicatiedatum 8 mei 2023
Wij verwelkomen vandaag 2 nieuwe stagiairs in ons team in Zwaag! Ben jij benieuwd wie ze zijn? Lees dan snel verder.
Lees meer