Arbeidsmarkt

Werk en de avondklok

Publicatiedatum 22 januari 2021

Vanaf zaterdag 23 januari 2021 voert het kabinet in Nederland de avondklok in. Wat betekent dit voor uw bedrijf? U leest het hier. 

De avondklok zal gelden van zaterdag 23 januari tot en met maandag 15 maart, tussen 21.00 uur en 04.30 uur. Zonder geldige reden is het verboden in deze periode buiten te zijn. Wie dit wel doet, riskeert een boete van 95 euro.

Wat is een geldige reden?

  • Werk
  • Medische hulpverlening aan mens of dier
  • Mantelzorg
  • Reizen in verband met een oproep van een rechter of officier van justitie
  • Reizen in verband met een uitvaart
  • Aangelijnd uitlaten van een huisdier
  • Heen- of terugreis naar het buitenland
  • Calamiteiten

Werk als reden

Als uw personeel niet thuis kan werken en de werkzaamheden noodzakelijk in de avond of nacht moeten worden uitgevoerd, mogen zij tijdens de avondklok buiten zijn voor hun werk. Een voorbeeld is personeel dat in ploegendiensten werkt.

Uitzendkrachten

Werkt u met uitzendkrachten? Dan zal u als inlener de ‘Werkgeververklaring avondklok’ moeten invullen en tekenen. De Werkgeversverklaring avondklok zal uw uitzendkracht aan moeten tonen bij een controle. Daarnaast moet de uitzendkracht een ‘Eigen verklaring avondklok’ op zak hebben. Het is aan te raden de uitzendkracht hierop te wijzen. Misbruik is strafbaar.

Moet ik als inlener voor elke dag een nieuwe verklaring geven?

Als inlener vult u de dagen en tijdstippen in waarop uw uitzendkracht buiten moet zijn tijdens de avondklok. Dat kan een terugkerend patroon zijn, een aaneengesloten periode, of mogelijk maar één dag. Wees zo concreet mogelijk.

Hoe zit dit met spoedoproepen?

Ook bij spoedoproepen is de uitzendkracht verplicht een Eigen verklaring en Werkgeversverklaring bij zich te hebben. De uitzendkracht weet immers dat hij opgeroepen kan worden.

Zzp’ers

Als u als zzp’er in de avonduren werkt en het aantoonbaar nodig is om tijdens de avondklok op straat te zijn, is dit toegestaan. U zal een Eigen verklaring avondklok op zak moeten hebben en een Werkgeversverklaring, die u zelf invult en tekent. In de Werkgeversverklaring neemt u de (bedrijfs)naam en contactgegevens van uw opdrachtgever. Indien u geen opdrachtgever heeft, vult u uw eigen bedrijf in.

Voor vragen kunt u ons bereiken via ons telefoonnummer 0229 745 010.

Win te gekke prijzen!

BaanBereik bestaat alweer 12,5 jaar. Wil je kans maken op te gekke prijzen?

Job Alert

Ontvang de laatste vacatures in jouw vakgebied direct in je mailbox.

Laatste Nieuws

10 effectieve tips voor het opstellen van een overtuigende motivatie- en sollicitatiebrief

Publicatiedatum 21 september 2023
Het schrijven van een goede motivatie- en sollicitatiebrief is cruciaal bij het vinden van jouw ideale baan. Deze 10 waardevolle tips, aangevuld met inspiratie vanuit je CV, zullen je helpen bij het creëren van een sollicitatie die de aandacht trekt en werkgevers aanspreekt.
Lees meer

Gefeliciteerd met je nieuwe baan, Abubacarr!

Publicatiedatum 21 september 2023
Ontdek het succesverhaal van Abubacarr: van zoektocht naar de ideale baan in de foodsector tot een getekend contract als Allround Monteur bij onze gewaardeerde opdrachtgever. Laat je inspireren en vind ook jouw perfecte carrière match met onze ondersteuning!
Lees meer

Welkom Shalina!

Publicatiedatum 7 september 2023
Wij verwelkomen Shalina bij BaanBereik. Zij volgt de studie Marketing & Communicatie Specialist en komt het marketing team versterken!
Lees meer