Nationale Ouderendag met Jaap

Publicatiedatum 6 oktober 2023

Nationale Ouderendag met Jaap

Op het kantoor van BaanBereik zien we regelmatig Jaap langskomen. Jaap voert voor BaanBereik verschillende werkzaamheden uit en beschikt over een grote ZZPBereik bus.

Vandaag met de nationale ouderendag beantwoord Jaap een aantal vragen:

Wat is de belangrijkste levensles die u heeft geleerd?
Voor mij is gezondheid de belangrijkste les, en daarnaast draait het om het omgaan met mensen die energie geven en anderen die waardevol zijn in je leven. Mijn ervaring ligt voornamelijk in ambachtelijke bedrijven, waarbij ik de focus leg op de kwaliteiten van mensen en hun nuttige bijdrage. Ik geloof erin om eerst te begrijpen waar iemand goed in is en vervolgens hen in te zetten op gebieden waarvan ik denk dat ze daar het beste tot hun recht komen. Het doel is om te observeren hoe iemand functioneert op die plek. Wanneer dit leidt tot tevredenheid, beschouw ik dit als een succesvolle benadering.

Welke adviezen zou u geven aan jongere generaties op basis van uw levenservaring?
Wanneer je nog niet zeker weet welk beroep je wilt kiezen, is het een waardevolle eerste stap om je omgeving te verkennen, met name door deel te nemen aan bedrijvendagen. Door deel te nemen aan open dagen van verschillende bedrijven krijg je de kans om kennis te maken met diverse beroepen en inzicht te verwerven in hun aard. Op basis hiervan ontstaat mogelijk de gedachte dat je graag in een bepaalde sector zou willen werken of dat je meer wilt ontdekken over een specifiek beroep. Het is essentieel om te realiseren dat je uiteindelijke droombaan mogelijk heel anders is dan je aanvankelijk dacht, waardoor je uiteindelijk toch een andere carrièrekeuze maakt.

Wat was uw eerste baan en hoe was die ervaring voor u?
Mijn allereerste baan was in Hoorn, waar ik werkzaam was in een fabriek die wandborden en kroonlampen voor kerken produceerde. Na mijn afstuderen aan de ambachtsschool, waar ik vaardigheden in vijlwerk had opgedaan, begon ik bij dit bedrijf met het afvijlen van de randen van het gegoten materiaal dat werd gebruikt in de productie. Na een tijdlang hetzelfde werk te hebben verricht, voelde ik na ongeveer 14 dagen dat ik behoefte had aan verandering. Ik herinner me nog dat ik tegen mijn moeder zei: 'Ik ga weer terug naar school'.

Toch ben ik nog een extra week of twee bij dit bedrijf gebleven. Gedurende die tijd heb ik geleerd hoe ik op een draaibank de koperen bollen van de kroonlampen moest vormen. Dit proces omvatte het gebruik van een roller om de bollen te forceren, zodat het gewenste model ontstond. Ik vond dit aspect van het werk wel interessant, maar ondanks mijn interesse besloot ik toch het bedrijf te verlaten. Mijn eerste baan was dus van korte duur, maar ik heb er veel van geleerd, ondanks de korte tijd die ik er heb doorgebracht

Hoe bent u bij BaanBereik terechtgekomen en hoe vindt u het bij dit bedrijf?
Ik ben bij BaanBereik terechtgekomen via mijn dochter, Mona, die mede-eigenaresse is. Ze had specifieke taken die moesten worden uitgevoerd, zoals het vervoeren van tonnen naar evenementen en andere producten transporteren. Dit heeft ertoe geleid dat ik ook bij dit bedrijf ben beland.

Hoe zou u BaanBereik omschrijven?
BaanBereik is in wezen een vrij vooruitstrevend en sociaal ingesteld bedrijf. Ze zorgen ervoor dat ze hun personeel voldoende bieden, evenals hun klanten, om iedereen tevreden te houden. Zelfs wanneer er iets misgaat, wordt er openlijk over gesproken en wordt er altijd naar oplossingen gezocht en overlegd. Dit maakt BaanBereik tot een zeer sterk bedrijf.

Heeft u herinneringen aan de tijd waarin televisie en telefoons een luxe waren en hoe heeft u dit ervaren?
Ja, absoluut! Vroeger had ik mijn eigen constructiebedrijf, waarbij ik altijd een robuuste telefoon in mijn auto had liggen met een bereik van 15 kilometer. Dit was een voordeel, want hiermee kon ik de werkplaats informeren over bijvoorbeeld benodigde producten voor specifieke deadlines. Dat was destijds al een behoorlijke vooruitgang, maar tegenwoordig draait alles om telefoons. Ik herinner me nog dat ik voor het maken van een 3D-constructie een specifiek rekenprogramma nodig had, maar deze software kostte destijds 60.000 gulden. Dat was natuurlijk onbetaalbaar voor mij, dus heb ik alles op gevoel berekend en gemaakt. Tegenwoordig is dat anders: voor ongeveer 15 euro kun je een vergelijkbaar rekenprogramma op je eigen telefoon aanschaffen en veel gemakkelijker gebruiken. De technologische vooruitgang door de jaren heen is werkelijk opmerkelijk.

Van welke hobby’s genoot u het meest van tijdens uw vrije tijd?
Mijn vrije tijd was erg beperkt, maar desondanks genoot ik er enorm van. Vooral tijdens de wintermaanden ging ik graag schaatsen met mijn vrouw, zelfs op een redelijk hoog niveau. In de zomermaanden bracht ik veel tijd door met zeilen en waterskiën. Toen ik mijn vrouw ontmoette, had ik al een speedboot, zelfs de eerste speedboot in Hoorn. Samen gingen we regelmatig waterskiën. Later, toen onze kinderen wat ouder waren en al een beetje konden lopen, gingen we vaak naar het bij ons naar het plantsoen. Terwijl mijn vrouw op de kinderen paste, ging ik eerst zeilen. Wanneer ik terugkwam, genoten we als gezin samen van het waterskiën. Dit was voor mij echt een hele mooie tijd.

Heeft u favoriete boeken, films of muziek uit uw jongere jaren die u aanraadt?
Wat betreft muziek luisterde ik graag naar The Beatles. Tegenwoordig luister ik ook van Elton John en Tom Jones. Verder was ik altijd al een lezer, vooral boeken over watersport vond ik altijd al interessant. Ik bezocht regelmatig beurzen, zelfs al tijdens de periode dat ik mijn constructiebedrijf had. Op een gegeven moment kwamen bijvoorbeeld lasrobots op, waar ik erg in geïnteresseerd was.

Wat brengt u het meeste geluk en tevredenheid in het leven?
Als ik zie dat mijn kinderen en kleinkinderen het goed doen op het gebied van school en gezondheid, is dat voor mij het rijkste bezit dat ik heb.

Zijn er specifieke mensen of ervaringen die uw leven bijzonder waardevol maken?
Voor mij zijn mijn kinderen en kleinkinderen enorm waardevol en vormen ze het belangrijkste in mijn leven. Geld is eigenlijk niet alles. Natuurlijk is het een bijkomstigheid, omdat je het nodig hebt, maar voor mij is dit niet de belangrijkste factor, in tegenstelling tot mijn gezin en gezondheid.

Heeft u geheimen voor een lang en gelukkig leven die u wilt delen?
Eerlijkheid is zeer belangrijk, evenals het onderhouden van sociale contacten en relaties. En hoewel er soms nare gebeurtenissen plaatsvinden, is het essentieel om naar de toekomst te blijven kijken in plaats van naar het verleden te blijven hangen. Dat zijn de belangrijkste factoren.

 

Nationale Ouderendag met Jaap

Job Alert

Ontvang de laatste vacatures in jouw vakgebied direct in je mailbox.

Laatste Nieuws

Wij zijn er klaar voor: Het Westfries Ondernemersgala

Publicatiedatum 22 mei 2024
Het Westfries Ondernemersgala 2024, op dinsdag 28 mei 2024 in Schouwburg Het Park, wordt een bijzondere avond. Als partner van het Westfries Ondernemersgala hebben wij een interessant artikel mogen schrijven over onze visie op innovatie en vernieuwing in de glossy van het gala. Benieuwd naar ons artikel? Lees dan snel verder!
Lees meer

Welkom Mayra!

Publicatiedatum 21 mei 2024
Welkom Mayra! Mayra start op 24 juni als marketing- en communicatiemedewerker bij BaanBereik. We zijn ontzettend blij dat je ons team komt versterken! Wil je meer weten over Mayra? Lees dan snel verder!
Lees meer

Op zoek naar een baan in Heerhugowaard? Ontdek de nieuwste vacatures bij BaanBereik!

Publicatiedatum 16 mei 2024
Op zoek naar een baan in Heerhugowaard? Ontdek de nieuwste vacatures bij BaanBereik en laat ons ervaren team je begeleiden naar de perfecte match! Met onze persoonlijke aanpak en maatwerk vinden we de baan die echt bij jou past. Solliciteer vandaag nog en start jouw nieuwe carrière in het hart van Heerhugowaard!
Lees meer