Medewerkers

Sport stroomt door zijn bloed

Publicatiedatum 28 januari 2020

Sport stroomt door zijn bloed

Robert Appelman, een sportieve jongeman van 36 jaar uit Wognum, stapte op BaanBereik af voor een mooie en bijzondere vraag. Heel gedurfd en met passende bescheidenheid vroeg hij of wij hem wilde sponsoren in zijn sport, rolstoelbasketbal. “Ik zag BaanBereik veel op Facebook langskomen en jullie doen veel met sport, daarom was voor mij dit een eerste en logische stap.’’ Robert is nu ongeveer twee jaar werkzaam via BaanBereik in de functie van Spare Parts Assistent.

Sportief is hij altijd al geweest

Van jongs af aan begon Robert met voetballen. Vijf of zes dagen in de week. Tussendoor heeft hij altijd wel andere sporten opgepakt, zoals judo en tennis. ‘‘Ik was vooral geïnteresseerd in teamsport’’, vertelt Robert. Eind 1999 kreeg Robert een blessure aan zijn linker onderbeen. ‘‘Ik wist niet goed wat het was. In die tijd zijn we veel naar fysiotherapeuten en dokters geweest’’. Uiteindelijk bleek in het jaar 2000 dat Robert een kwaadaardig gezwel had vlak onder zijn knie. Alle sporten hielden op dat moment even op.

In de medische molen

Een half jaar lang in de ziekenhuismolen gezeten van operaties en chemo’s. Robert was toen 16 jaar. ‘‘Eigenlijk was ik nog te jong om door te hebben wat er aan de hand was. Ik had dan botkanker maar ik wist nog niet heel goed op dat moment wat het was of wat het inhield.’’ Uiteindelijk hielpen de chemo’s niet goed genoeg waardoor amputatie van Robert zijn linker onderbeen de enige mogelijkheid was om hem in leven te houden. ‘‘16 jaar en 362 dagen was ik toen ik het te horen kreeg.’’

‘‘Dan krijg je te horen: je mag hierna door het leven als mens met anderhalve been. Mijn wereld stortte even helemaal in, maar dat duurde vrij kort.’’

Vrij snel daarna had Robert een gesprek met een prothesemaker in Leiden. ‘‘Er ging al heel snel een knop om. Ik kan dan niet meer voetballen maar nog wel veel andere dingen. Het was erg lastig maar ik wilde graag leuke dingen blijven doen’’. Robert heeft uiteindelijk besloten de operatie te ondergaan. Na zijn operaties heeft hij opnieuw moeten leren lopen met een prothese. Een lastige periode op zo’n jonge leeftijd.

Eerste contactmoment

In 2011, bijna 11 jaar na zijn amputatie, was Robert gestart met rolstoelbasketbal. Dit was zijn eerste aanraking met een rolstoelsport. Zijn vorige werkgever introduceerde hem bij Only Friends, een sportclub in Amsterdam Noord. Die boden voor kinderen met een verstandelijke of lichamelijke beperking verschillende sporten aan. ‘‘Ik had in die 11 jaar altijd nog de hoop om aan een valide sport mee te doen’’. Sinds dit eerste contactmoment met rolstoelbasketbal is Robert altijd blijven plakken. ‘‘Het bleek al snel dat ik gevoel had voor bal- en teamsport’’.

Hoogste niveau

Inmiddels speelt Robert op het hoogste niveau in Nederland, de Eredivisie, in het rolstoelbasketbal. ‘‘Toen ik begon was het niet mijn doel om op een hoog niveau te spelen. Het was een leuke en diverse groep. Je bent allemaal anders maar je hebt wel allemaal een beperking. Dat zorgt voor een goede basis, voor een goede sfeer. De ambitie om goed en groot te worden in de sport kwam pas toen ik werd gevraagd om aan de Eredivisie mee te doen. Ik had nooit de link gelegd om Eredivisie te kunnen spelen. Door training en op het niveau te spelen kom je gewoon een heel stuk verder. Dat heeft me enorm geholpen.’’ Op dit moment speelt Robert nu ongeveer zeven jaar op het hoogste niveau.

Tweede sportliefde

In 2015 kwam Robert in contact met rolstoelhandbal. Hij vond het erg interessant, en binnen een half jaar na aanmelding werd hij geselecteerd voor het Nederlands team. ‘‘Super gaaf en een hele leuke ervaring’’. Met basketbal is Robert zijn doel wel bereikt maar bij handbal ziet hij nog veel mogelijkheden. ‘‘Het is een groeiende sport in NL maar ook in Europa. Een ambitie zou misschien het 8-landen toernooi kunnen zijn. Wat dan een officieel EK genoemd kan worden’’. Maar voor nu zit hij goed. Sportief gezien blijft basketbal toch een grotere uitdaging en is het toch meer zijn ‘ding’.

Relatie met BaanBereik

‘‘BaanBereik is bekend in de regio en ook in mijn woonplaats Wognum. Ze zijn sponsor bij de plaatselijke handbalclub waar ze te zien zijn met een sponsorbord. Daarnaast zie je BaanBereik veel voorbijkomen op Facebook’’. Toen Robert zonder werk kwam te zitten dacht hij gelijk aan BaanBereik om zich in te schrijven.

‘‘Een baan vinden via BaanBereik ging sneller dan verwacht’’

Robert was op zoek naar verschillende sponsoren voor het bekostigen van zijn basketbalrolstoel. ‘’Ik zie vaker voorbijkomen dat BaanBereik sponsor is van verschillende sporten en sportevenementen in de regio, het enige wat ik miste was BaanBereik in de gehandicaptensport.’’ Robert dacht gelijk aan BaanBereik ter sponsoring van zijn sport. Heeft u ook interesse om Robert te helpen door sponsor te zijn? Stuur een mailtje naar marketing@baanbereik.nl. Dan kunnen wij jullie in contact met elkaar brengen.

Win te gekke prijzen!

BaanBereik bestaat alweer 12,5 jaar. Wil je kans maken op te gekke prijzen?

Job Alert

Ontvang de laatste vacatures in jouw vakgebied direct in je mailbox.

Laatste Nieuws

10 effectieve tips voor het opstellen van een overtuigende motivatie- en sollicitatiebrief

Publicatiedatum 21 september 2023
Het schrijven van een goede motivatie- en sollicitatiebrief is cruciaal bij het vinden van jouw ideale baan. Deze 10 waardevolle tips, aangevuld met inspiratie vanuit je CV, zullen je helpen bij het creëren van een sollicitatie die de aandacht trekt en werkgevers aanspreekt.
Lees meer

Gefeliciteerd met je nieuwe baan, Abubacarr!

Publicatiedatum 21 september 2023
Ontdek het succesverhaal van Abubacarr: van zoektocht naar de ideale baan in de foodsector tot een getekend contract als Allround Monteur bij onze gewaardeerde opdrachtgever. Laat je inspireren en vind ook jouw perfecte carrière match met onze ondersteuning!
Lees meer

Welkom Shalina!

Publicatiedatum 7 september 2023
Wij verwelkomen Shalina bij BaanBereik. Zij volgt de studie Marketing & Communicatie Specialist en komt het marketing team versterken!
Lees meer