Nationale Check Je Wachtwoorden Dag

Publicatiedatum 24 november 2022

Onze online veiligheid is belangrijker dan ooit. We slaan onze informatie digitaal op en gaan er vanuit dat deze altijd bereikbaar is. Denk je wel eens na over jouw wachtwoorden?

Uit onderzoek komt naar voren dat wachtwoorden vaak opnieuw gebruikt worden. Het hergebruiken van wachtwoorden is een risico. Vergelijk dit eens met een rij huizen in de straat, waarbij we allemaal met dezelfde sleutel naar binnen kunnen. Je wilt toch niet dat een ander zomaar binnenkomt?

Accounts

Online heb je allemaal accounts bij webshops, banken en overheid. Voor elk account is er een inlognaam en een wachtwoord. Je moet er toch niet aan denken dat een ander met jouw gegevens aan de haal gaat. Toch denken je pas goed na over jouw digitale veiligheid op het moment dat het een keer misgaat.

Gevaar

Wanneer jouw inloggegevens bekend zijn, kan iemand anders deze gebruiken. Zo kan het mogelijk zijn dat er bestellingen bij een webshop worden gedaan onder jouw naam.

Maar sta je ook stil bij jouw zakelijke gegevens? Vanuit wetgeving is elke organisatie verplicht om veilig met zijn informatie om te gaan. Wanneer jouw wachtwoord bekend is, welke toegang is er dan tot de bedrijfsinformatie onder jouw account?

Voorkomen

Hoe kun je nu voorkomen dat jouw gegevens veilig blijven? Het goed bewaren van jouw informatie begint bij jezelf. Het is nodig jezelf te dwingen om bij het aanmaken van accounts een ander wachtwoord te kiezen.

Natuurlijk zijn er een aantal tips voor het maken van een wachtwoord:

  • Gebruik een wachtwoord van minimaal 8 karakters, liever nog meer;
  • Gebruik een wachtwoord maar 1 keer;
  • Gebruik geen namen, adressen of data die geraden kunnen worden;
  • Gebruik verschillende karakters; combineer cijfers en letters.

Besef je nu dat je één wachtwoord vaker gebruikt? Pas dan het wachtwoord aan om het account goed te beveiligen.

Denk bij het kiezen van een wachtwoord goed na over de mogelijkheden. Het wachtwoord moet voor jou te onthouden zijn, maar voor een ander niet te raden. Hiervoor kun je bijvoorbeeld een wachtwoordzin gebruiken, die je kan aanvullen met een aantal cijfers. ‘hetJaarisbijnavoorbij845’ is bijvoorbeeld een wachtwoord wat jij wel kan onthouden, maar een aander niet zo snel achterhaald.

Hulpmiddelen

Heb je moeite met het zelf onthouden van jouw inlognaam en wachtwoord voor alle online sites? Er bestaan hiervoor hulpmiddelen. Er zijn verschillende wachtwoordmanagers beschikbaar en steeds vaker is er al een optie om wachtwoorden op te slaan beschikbaar op jouw apparaat.

Wil je meer weten? Kijk ook eens op de site van Wachtwoord Bewust.

Win te gekke prijzen!

BaanBereik bestaat alweer 12,5 jaar. Wil je kans maken op te gekke prijzen?

Job Alert

Ontvang de laatste vacatures in jouw vakgebied direct in je mailbox.

Laatste Nieuws

10 onmisbare tips voor een succesvolle sollicitatie

Publicatiedatum 30 november 2023
Als je op zoek bent naar een nieuwe baan, kan het sollicitatieproces overweldigend zijn. Het is echter essentieel om goed voorbereid te zijn om de beste kans op succes te hebben. Hier zijn 10 waardevolle tips die je kunnen helpen bij het solliciteren naar je droombaan.
Lees meer

Welkom Sam!

Publicatiedatum 28 november 2023
Wij verwelkomen Sam voor zijn werkoriëntatiestage bij BaanBereik, ben jij benieuwd wie Sam is? Lees dan snel verder!
Lees meer

Verschillende arbeidsvormen bij BaanBereik

Publicatiedatum 22 november 2023
Verken de diversiteit aan arbeidsmogelijkheden, uitzendwerk, detachering, werving & selectie en interimwerk bij BaanBereik. Ontdek hoe wij streven naar duurzame werkrelaties en loopbaanontwikkeling in de regio van Hoorn, Heerhugowaard, Alkmaar, Enkhuizen en omstreken.
Lees meer