Tips voor zzp’ers om naheffingsaanslag te voorkomen

Publicatiedatum 20 augustus 2019

Tips voor zzp’ers om naheffingsaanslag te voorkomen

Het afgelopen kwartaal misten ongeveer 65.000 ondernemers de deadline om hun btw-aangifte en bijbehorende betalingen te doen. Dit is absoluut zonde, want wie de deadline gemist heeft, ontvangt zeer binnenkort een naheffingsaanslag, vaak in de vorm van een boete. Met name de net gestarte zzp’ers zijn nog niet volledig gewend aan de steeds terugkerende btw-aangifte. Om onder andere deze zelfstandigen te helpen, biedt de Belastingdienst de “Checklist naheffingsaanslag” aan. Door middel van die checklist controleren zij in drie stappen of de naheffingsaanslag klopt en op welke punten er nog actie moet worden ondernomen.

Vier data zijn belangrijk

Het merendeel van de startende zzp’ers doet zelfstandig de btw-aangifte. Na ieder kwartaal hebben zij een maand de tijd om te zorgen dat de btw-aangifte en bijbehorende betaling bij de Belastingdienst binnen zijn. De deadlines zijn vastgesteld op de volgende data: 31 januari, 30 april, 31 juli en 31 oktober. Ook de zzp’ers die geen omzet hebben gedraaid, dienen btw-aangifte te doen.

Ik ben mijn aangifte vergeten te doen, wat nu?

Op het moment dat de Belastingdienst niet weet hoeveel omzet je hebt gedraaid of voor welk bedrag er facturen zijn ontvangen of verstuurd, wordt er een schattig gemaakt voor de te betalen btw. Dit gebeurt altijd op basis van vaste bedragen. Dit bedrag kan daardoor ook erg hoog uitvallen. Een ondernemer die vervolgens tóch btw-aangifte over het betreffende kwartaal doet, blijkt meestal minder te moeten betalen dan het door de Belastingdienst geschatte bedrag. Het advies is daarom om altijd alsnog aangifte te doen.

Een naheffingsaanslag voorkomen

Ondernemers die de btw-aangifte niet of niet op tijd doen, ontvangen standaard een boete van € 65. Daarnaast bedraagt de boete voor het niet doen van de betaling 3% van het niet-betaalde bedrag, met een minimum van € 50 en een maximum van € 5.278. Deze boete wordt nadat de aangifte alsnog is gedaan evenredig teruggebracht. Is er daarna geen btw te betalen, dan is er geen boete voor het niet of niet tijdig betalen.

Drie tips om een naheffingsaanslag te voorkomen:

1. Noteer de deadlines voor de btw-aangifte en -betaling in je persoonlijke agenda

Stel twee weken voor iedere deadline een herinnering in op je mobiele telefoon of computer. De deadlines van de kwartaalaangiften en -betalingen zijn ieder jaar op de volgende data: 31 januari, 30 april, 31 juli en 31 oktober.

2. Plan de betaling

Vroeg in de maand aangifte doen, maar liever pas aan het einde van de maand betalen? Plan de betaling dan enkele dagen voor de deadline in via online bankieren. Zo staat de betaling vóór het verstrijken van de deadline op de bankrekening van de Belastingdienst.

3. Doe altijd btw-aangifte

Geen facturen verstuurd of ontvangen en geen omzet gedraaid? Doe dan tóch btw-aangifte.

Job Alert

Ontvang de laatste vacatures in jouw vakgebied direct in je mailbox.

Laatste Nieuws

Terugblik op de BaanBereik Zomerborrel 2024

Publicatiedatum 8 juli 2024
De BaanBereik Zomerborrel was een groot succes. Wij kijken terug op een geslaagde dag. Lees onze ervaring en bekijk de foto's.
Lees meer

Beleef de zomer: werk op festivals met BaanBereik!

Publicatiedatum 5 juli 2024
De sfeer van de zomer proeven en geld verdienen op de leukste festivals? Bij ons kan het! Lees meer over flexibel werk, gezellige teams en een onvergetelijke ervaring. We delen het succesverhaal van Carly, die al jaren op verschillende evenementen en festivals voor ons werkt.
Lees meer

BaanBereik is trotse partner van Hoorn Zingt Hollands

Publicatiedatum 24 juni 2024
BaanBereik is trotse partner van Hoorn Zingt Hollands.
Lees meer